Wandeltherapie of buitenpsychologie is het concept om natuur te gebruiken om te helen, vooral mentaal. We zijn steeds meer binnen gaan leven en spenderen veel tijd online. Terwijl in een natuurlijke omgeving zijn ons automatisch blij maakt, maar ook ontspant en wat stoom kan afblazen van de dag. Een wandeling buiten in de natuur helpt ons opladen.
Dit zijn de voordelen van buitentherapie:
-
natuurlijke rust en stressverlichting: De natuur is van nature rustgevend, met zijn rustige landschappen, frisse lucht en kalmerende geluiden. Onderzoek heeft aangetoond dat tijd doorbrengen in natuurlijke omgevingen de productie van stresshormonen zoals cortisol vermindert, wat ontspanning bevordert en de stemming verbetert.
-
verbetert de stemming en mentale gesteldheid: Het wandelen door bossen, parken of langs water helpt de serotonineniveaus te verhogen, een neurotransmitter die geassocieerd wordt met geluk en stemmingsregulatie. De natuur heeft het vermogen om de geest te kalmeren, mentale mist te verminderen en mentale kracht te herstellen. Voor mensen met depressie kunnen deze effecten een broodnodige emotionele opkikker geven en helpen ze zich meer gegrond en verbonden te voelen.
-
bevordert fysieke activiteit: Veel buitentherapiesessies bevatten lichte fysieke activiteiten, zoals wandelen, mediteren of een gedragsexperiment in de buitenlucht. Lichaamsbeweging heeft een aanzienlijke positieve invloed op de geestelijke gezondheid, doordat endorfines vrijkomen die symptomen van depressie en angst helpen verminderen. De natuurlijke omgeving voegt een extra laag motivatie toe, waardoor mensen meer betrokken raken bij hun herstelproces.
-
stimuleert Mindfulness en bewustzijn: De natuur moedigt van nature bewustzijn aan, wat helpt om je te concentreren op het huidige moment. Hierdoor kunnen mensen de wereld om hen heen beter observeren, alle zintuigen inzetten en het moment zonder oordeel kunnen ervaren. Deze praktijk kan negatieve denkpatronen verminderen en bijdragen aan emotioneel herstel en veerkracht.
-
bevordert verbinding met iets groters: Veel mensen met klachten voelen zich geïsoleerd of losgekoppeld, maar de natuur herinnert ons eraan dat we deel uitmaken van een grotere, onderling verbonden wereld. Buitentherapie helpt mensen om een gevoel van verbondenheid en doel te vinden, of het nu door bewondering voor de schoonheid van een zonsondergang is of de rust van een bos. Dit kan gevoelens van eenzaamheid of wanhoop verminderen.
-
ondersteunt langdurig herstel: Buitentherapie gaat niet alleen over kortdurende verlichting, maar kan ook langdurige veranderingen ondersteunen. De rust en het perspectief die in de natuur worden opgedaan, kunnen mensen helpen dieper inzicht te krijgen in hun emoties en levenssituaties. Onder begeleiding van een therapeut kunnen deze inzichten mensen helpen gezondere strategieën voor het omgaan met klachten te ontwikkelen en haalbare doelen te stellen voor hun dagelijks leven.
Het doel is om de genezende kracht van de natuur te benutten in combinatie met professionele therapeutische begeleiding. Bij buitentherapie wordt de natuur niet alleen gezien als een achtergrond, maar als een actieve deelnemer in het herstelproces. De therapeut kan gesprekken en oefeningen aanbieden, maar de omgeving zelf speelt een cruciale rol in het bevorderen van ontspanning, bewustzijn en zelfreflectie. Deze sessies kunnen variëren van rustige wandelingen tot creatieve expressie, ademhalingsoefeningen, mindfulness of lichamelijke activiteiten zoals yoga of meditatieve bewegingen.