Hoe kom je de winter door met de hoge energieprijzen en depressie op de loer?

Hoe kom je de winter door met de hoge energieprijzen en depressie op de loer?

Energiecrisis, hoge energieprijzen en dan staat de winter voor de deur. Voor sommigen al een lastige periode met lange donkere dagen en kou! Hoe kom je deze periode door zonder kou te lijden of door alle onzekerheid en ellende niet depressief te raken?

Misschien eerst maar eens goed nieuws. Een koudere binnentemperatuur is niet zo slecht voor je. Een temperatuur van 18 graden wordt algemeen gezien als een goede binnentemperatuur waarbij de gezondheid juist gedijt (WHO, 2018). Hoewel dit zeer waarschijnlijk voor oudere mensen en mensen met een chronische aandoening wat minder op gaat. Als je de kamertemperatuur op 18 graden of lager zet, gaat je lichaam bruin vet aanmaken. Bruin vet zorgt ervoor dat er meer energie vrij komt uit je voeding en vetweefsel. Je lichaam ‘stookt’ zichzelf dus beter warm en je vetverbranding gaat omhoog. Kou helpt je zo ook om niet te zwaar te worden, wat weer goed is voor de gezondheid. Het heeft een positief effect op de doorbloeding, de werking van hart- en bloedvaten en ook suikerhuishouding verbetert. (Trouw, 2020).

We zijn nog maar relatief recent gewend geraakt aan een comfortabel warm huis, vaak ook in alle kamers door centrale verwarming. Daarvoor werd vooral de keuken of woonkamer verwarmt met een houtkachel of kolen en was de rest van het huis ‘ijskoud’.  We zijn dus snel (ver)wend geraakt aan warmere binnentemperaturen. Dus aan een iets lagere kamertemperatuur van 18 graden kun we ons aanpassen, vaak al na 10 dagen. En zeker als je in beweging blijft en je je warm kleedt. Ons lichaam heeft een behoorlijk goede thermoregulatie maar die spreken we minder aan doordat we extern warmte en comfort zoeken.

Hoe dan toch comfortabel te blijven? Lokaal warmte creëren is het beste. Kijkend naar andere landen en culturen waar geen centrale verwarming is, zie je dat mensen alleen de ruimte waar ze eten en zitten verwarmen zoals in Japan met een verwarmde eettafel (kotatsu). Vloerverwarming als in IJsland en Korea met aardwarmte of onder de vloer stoken. Handen en voeten moeten namelijk het warmst blijven. Draag thermosokken en houd je handen warm onder een deken of bij een vuurtje of kaarslicht. Dit verhoogt ook nog eens de sfeer in huis. Blijf wel luchten anders blijft er met kaarsen teveel fijnstof hangen.

Maak daarnaast gebruik van het weer, met de zon kan je huis ook in de winter lekker opwarmen. Dus doe de gordijnen, luxaflex en vitrage open als de zon schijnt. En koester jezelf net als een kat in die warmte, verschuif daarvoor desnoods je stoel of bank. Over de kat gesproken. Laat de kat lekker tegen je aan liggen of op schoot, heerlijk warm. Doe hetzelfde met huisgenoten (als je dat zelf wil!) zoek elkaar op, samen op de bank. Trek warme, gewatteerde kleren aan en beweeg wat vaker, dat is ook goed voor je mentale gezondheid. Wissel in de avond tussen activiteiten i.p.v. de hele avond op de bank. Ga eens dansen op muziek, of juist een (huishoudelijk) klusje omdat je overdag lekker in de zon hebt gezeten!

Heb je het na dit alles nog koud of vind je het oncomfortabel blijven? Hou je dan vast aan de gedachte dat alles weer voorbij gaat. Dus ook de winter met de kou en lange donkere dagen.

Schrijf een reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.