Nog maar drie echte restitutiepolissen

Nog maar drie echte restitutiepolissen

Voor het nieuwe jaar 2024 hebben de zorgverzekeraars besloten om de restitutiepolis bijna volledig af te schaffen. Schandalig als je het mij vraagt, zeker gezien de kosten die mensen met een premie al bijna niet kunnen betalen. Nu komt er dan nog extra geld bovenop als je zorgverlener (huisarts, GZ-psycholoog of ziekenhuis) geen contract heeft afgesloten met jouw zorgverzekeraar.

Nog even in het kort; er zijn twee soorten polissen (nog!) naturapolis en restitutiepolis. Bij een restitutiepolis bepaal je zelf naar welke zorgverlener je gaat. De rekening betaal je in de meeste gevallen eerst zelf en deze wordt later vergoed door je zorgverzekeraar. Bij een naturapolis heeft een zorgverzekeraar contracten met bepaalde zorgverleners. Alleen bij deze zorgverleners kun je terecht om een vergoeding te krijgen. Bij een naturapolis heb je dus geen vrije zorgkeuze. Een naturapolis is iets goedkoper dan een restitutiepolis.

Alleen voor de GGZ en de wijkverpleging hanteren ze deze enorme vermindering van wat ze vergoeden. Dit was 100%. Hoeveel ze nu gaan vergoeden is nog niet eens bekend. Vorig jaar was het soms maar 60%. De zorgverzekeraars doen dit omdat ze zeggen dat zorgverleners zonder contracten geen kwalitatief goede zorg en dure zorg zouden geven. Dit blijkt uit onderzoek van Vektis niet waar te zijn! Bovendien zijn psychologen met of zonder contract allemaal BIG geregistreerd, lid van beroepsverenigingen en hebben een kwaliteitsstatuut. Er is dus geen verschil behalve een contract.

De meer waarschijnlijke reden is dan ook dat ze niet kunnen overzien wat de kosten zullen zijn aangezien ze geen afspraak kunnen maak zonder contract over de zorg die ze inkopen. En dit is ook  een van de redenen waarom zorgverleners contractvrij willen werken. Niet gebonden zijn aan maar zoveel patiënten bij een verzekeraar mogen behandelen (het zorgplafond). Er zijn namelijk wachtlijsten en mensen die hulp nodig hebben! Je kunt dat niet vangen in getallen en vooraf gemaakte afspraken.

Mocht je over willen schakelen naar een zorgverzekeraar met nog een echte restitutiepolis (dus 100% vergoeding ongeacht naar welke zorgverlener je gaat) dan zijn de onderstaande uw keuzes. Zegt het voort.

Drie polissen die 100% van het NZA tarief vergoeden, te weten:

–      Aevitae (Eucare) Vrije keuze

–      ASR Ruime keuze

–      Menzis Basis Vrij

Schrijf een reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.