Omgaan met tegenslag

Omgaan met tegenslag

Tegenslag, we hebben er allemaal vroeger of later mee te maken. En we lijken er steeds minder goed tegen te kunnen. Tegenslag hoort bij het leven, hoe vervelend het ook kan zijn. Door bijvoorbeeld de medische ontwikkelingen die veel ziekten kunnen voorkomen of genezen, denken we dat veel klachten of ziektes ons niet (meer) hoeven te overkomen of dat er wel een oplossing voor is. Net zo draagt social media met mooie plaatjes of verhalen over verre vakanties of gelukkige stelletjes bij aan het beeld van geluk en plezier wat iedereen lijkt te hebben. Of tegenslag wordt juist uitvergroot door vele negatieve verhalen in de media.
Omgaan met tegenslag is moeilijk omdat we geneigd zijn om (automatisch) dingen anders of beter te willen dan ze nu zijn. Gedachten als ‘zo zou het niet moeten’of ‘wat heeft het nog voor zin’ leiden dan tot nog meer emoties als spijt, schuld, verdriet, of boosheid. De kunst is om tegenslag zelf te (h)erkennen en de gevoelens en emoties die daarbij horen. We hoeven dat niet anders te maken en piekeren of nadenken over een oplossing heeft geen nut. Je kunt ziek worden zonder dat er kans op genezing is. Je kunt alleen zijn, verdrietig of eenzaam zonder dat er iemand voor je is.
Het kan ons helpen om te bedenken dat alles in ons leven weer voorbij trekt als wolken aan de hemel. Alleen wees geduldig. Vanuit geduld weten we dat dingen vaak tijd nodig hebben. En heb vertrouwen, vertrouwen in dat we het aankunnen, vertrouwen dat we weer een (nieuwe) weg kunnen vinden. Door niet continu te streven naar het bereiken van doelen of het oplossen van problemen komt er meer ruimte om dingen te accepteren zoals ze zijn. Met het kijken naar (kleine) positieve dingen in ons dagelijks leven ook als er tegenslag is, verruim je je blik. Dit geeft meer rust.

Schrijf een reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.